Let op: Door drukte kan de bezorging van je pakketje langer duren. Meer informatie.

Sluiten

Categorieën

Vroeger de houten 1 genoemd

De Driver werd vroeger ‘houten 1’ genoemd. De kop van de stok was van hout, een bol hout met een doorsnee van enkele centimeters werd samengeperst en bewerkt tot de bekende vorm van een driver. De interne structuur van de massieve houten kop was moeilijk of niet te bepalen en het gewicht was groot. De techniek was toendertijd echter nog niet dusdanig ontwikkeld dat er ruimte was voor andere materialen.

Metal woods

Vanaf begin tachtiger jaren van de vorige eeuw zijn er ‘metal woods’ gemaakt. De driver en de fairway houten hielden dezelfde vorm maar werden van metaal gemaakt. Vanaf die tijd ging het snel. De kop van de stok was hol wat allerlei mogelijkheden gaf voor technische verbetering voor bepaalde eigenschappen zoals gewichtsverdeling, zwaartepunt en in de laatste jaren bijvoorbeeld het ‘trampoline effect’. Ook werden de materialen waarvan de kop werd gemaakt steeds lichter tot aan titanium toe, een zeer licht metaal wat veel in de luchtvaart industrie wordt gebruikt, zeldzaam is en waar dus een prijskaartje aan hangt.

Het gewicht van de driver

Maar goed, wie betaalt er niet 50 of 100 euro meer om 20 meter verder te slaan. De laatste ontwikkeling bij de driver is het gewicht van de stok. Met name de shaft wordt steeds lichter gemaakt zodat een hogere snelheid wordt bereikt en dus weer meer meters.

Door het zwaartepunt in de kop meer naar achter te leggen werd effectieve loft van de stok vergroot. Een speler die vroeger een driver met een loft van 9 graden niet kon controleren kon met dezelfde stok nu makkelijker de bal de lucht in slaan. We willen een bal tenslotte zien vliegen.

Kies de driver die past bij uw golfswing

Verder wordt het gemak waarmee een driver wordt geslagen voornamelijk bepaald door de swingsnelheid van de golfer. Juist bij een driver is het dus belangrijk om een bij uw swing passende stok uit te kiezen. Niet te lang, niet te kort, niet te zwaar, niet te licht. Laat dit doen bij een goede club fitter of laat u adviseren in een goede golfshop. 300 Euro is een heleboel geld voor een enkele golfstok dus het is dan wel zaak om zeker te weten dat het een stok is waar u optimaal gebruik van kunt maken. Tests wijzen uit dat met langere en lichtere drivers gemiddeld 15 meter kan worden gewonnen.

Terug naar het overzicht met alle golf informatie van Golf123.nl