Let op: Door drukte kan de bezorging van je pakketje langer duren. Meer informatie.

Sluiten

Categorieën

De meest gebruikte golfclub: de putter!

De putter is de meest gebruikte stok in de golftas. Typisch is het dan ook dat mensen makkelijk een paar honderd euro uitgeven aan een driver die men maar maximaal 14 keer gebruikt en 50 euro voor een putter al te veel vinden.

De sweet spot

Vroeger had de putters een simpele vorm en was er een soort putter. De shaft was bij de ‘hiel’ in de kop gemaakt en de speler had hier de controle om de bal in de hole te laten rollen. De latere vormen hangen samen de technische mogelijkheden om de balans en het zwaartepunt van de stok op een bepaald punt te concentreren. Hierdoor kreeg men meer controle zodat met name ballen die niet helemaal in het hart van slagvlak, de sweet spot, werden geraakt toch beter hun richting hielden.

De bekendste hiervan is een putter met 2 of 3 rondjes achter het slagvlak. Weer later verschenen er putters met wat meer excentrieke vormen. Alles om de speler het vertrouwen te geven dat een eventueel ‘mis hit’ toch nog in of bij de hole zou eindigen.

Verschil in putters

Controle en gevoel
Het verschil heeft ook weer met controle en gevoel te maken. De face balanced putter is moeilijker te controleren. De balans op de clubface zit meer in het midden, dus een ‘off centre’ raakmoment zal iets meer afwijking geven. De theorie gaat dat deze putter beter zijn voor spelers met een ‘square to square’ putt swing.

De ‘heel toe’ putter geeft iets makkelijker controle en is beter voor de spelers met een zogenaamde ‘arc’ swing.

Vorm van de putters
- Mallet Putters: Halfrond gevormd. Ze hebben een ronde achterkant en een grote en platte onderkant, de sole. Mallet Putters zijn meer vergevingsgezind voor kleine misslagen.
- Blade Putters: Rechthoekig gevormd en hebben meer rechte hoeken. Blade Putters zijn makkelijker te richten, maar zodra iets buiten het perfecte raakpunt wordt geslagen zal de bal de hole al sneller missen.

De shaft
Tot slot zie je putters waar de shaft is bevestigd boven het midden van het slagvlak en putters waar de shaft meer bij de heel is bevestigd. Deze twee eigenschappen hebben niet perse met elkaar te maken.

Belly putters

Al lang niet meer nieuw is de ‘Belly’ putter en of de ‘bezemsteel’ putter. Beide typen putters zijn modellen die zijn ontwikkeld toen spelers last kregen van de zogenaamde ‘Yips’.

De ‘Yips’ is fenomeen waarbij in de backswing of de doorzwaai een ongecontroleerde beweging plaatsvindt, meestal vanuit de handen of vanuit de pols. De spelers die hier last van hadden zijn dit eerst gaan controleren door de handen andersom op de stok te zetten. De voorste hand onder dus. We noemen dit ‘cross handed’. Let wel, niet iedere speler die cross handed putt heeft last (gehad) van de yips.

Dit bleek op termijn niet het gewenste effect te hebben en toen zijn we lange putters gaan ontwikkelen: de ‘belly’ of de ‘bezemsteel’ putter. De putter wordt bij deze modellen gefixeerd in de buik, tegen het borstbeen of onder de kin.

De handen zitten bij de grip niet meer aangesloten om de grip heen. Hierdoor komt de swingbeweging makkelijker vanuit de armen of uit de schouders. Volgens gebruikers en steeds meer tests leidt tot een meer concistent bewegingspatroon. Steeds meer spelers op de diverse wedstrijd tours gaan gebruik maken van de ‘belly’ putter.

Niet meteen kopen maar eerst uitproberen. Wat voor de een werkt, werkt niet per definitie voor de ander.


Terug naar het overzicht met alle golf informatie van Golf123.nl