Let op: Door drukte kan de bezorging van je pakketje langer duren. Meer informatie.

Sluiten

Categorieën

De motor van uw golfclub

De shaft van uw golfstok wordt wel gezien als de motor van uw stok. Belangrijkste onderscheid bij het kiezen van een shaft is de keuze tussen staal of graphite. Wanneer kiezen we voor staal en wanneer voor graphite? Hiervoor moeten we de eigenschappen kennen. Staal geeft meer gevoel. Staal is (wat) zwaarder. Graphite is dus lichter. Graphite geeft meer snelheid. Graphite houdt eventuele trillingen weg.

Stalen shaft
Staal is gewoon een stalen buis die is aangepast zodat hij in een golfstok past en zo dat er mee geslagen kan worden, dat de shaft dus niet breekt of buigt bij de weerstand die ontstaat als we een golfbal slaan.

Graphite shaft
Graphite is een kunststof. Een graphite shaft is samengesteld uit vezels met daar doorheen een bepaalde hoeveelheid composite. Als we een shaft van alleen maar graphite zouden hebben dan zou hij snel breken. Hoe meer graphite er verhoudingsgewijs in de shaft zit hoe duurder deze zal zijn maar de shaft geeft ook meer gevoel.

Verder slaan met de graphite shaft

Doordat de graphite shaft lichter is kan er in de golfswing meer snelheid gegenereerd worden zodat de speler (wat) verder zal slaan. We adviseren graphite shaft aan bij oudere mensen of mensen die blessure gevoelig zijn in hun armen, nek of rug. Ook mensen met een wat lagere swingsnelheid adviseren wij stokken te kopen met een graphite shaft. De meeste dames stokken zijn voorzien van graphite shafts.

Soorten shafts

De soorten shafts die we kunnen onderscheiden zijn:

i Dames graphite
ii Heren graphite met een ‘A’, ‘L’ of Senior flex
   Heren graphite met een ‘regular’ flex
   Heren graphite met een stiff flex
iii Heren staal ook met een ‘regular’ of ‘stiff’ flex.

De mate van flexibiliteit is weer belangrijk voor de controle op de stok bij een bepaalde swingsnelheid. In een shaft kunnen we gebruik maken van een laag of hoog ‘kick point’, dit is het punt waar de shaft zal buigen als we door de bal heen komen. De plaats van het buigpunt zorgt voor een iets hogere of juist lagere balvlucht.

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat dames speelsters met heren graphite stokken spelen. Ook dames worden groter en krijgen grotere handen. Een dames shaft verlengen maakt hem soms te flexibel en (te) licht. Het is dus belangrijk dat u de juiste shaft in uw stokken heeft zitten. Ook hierbij is het goede advies dus zinvol.


Terug naar het overzicht met alle golf informatie van Golf123.nl